Att månadsspara minskar risken! Även i Swedbank Robur Europafond.

Europe Nightpixabay.com

Farföräldrarna gav en gåva på 3 000 kr till sitt barnbarn i Swedbank Robur Europafond år 2000. En dopgåva är en långsiktig investering och nu 15 år senare borde den ju vara värd en betydligt större slant! Men det visade sig att den våren 2015 var värd några kronor mindre än vad de köpt för! Fallet är taget från Plånboken i P1, lyssna efter 45:20 min. Vad kan ha blivit fel? Är inte börsen rätt ställe för långsiktiga investeringar?

Det finns två problem med gåvan som gavs till barnbarnet. Dels så gavs allt vid ett tillfälle, och dels så hade de en enorm otur. Hade barnet fötts 3 år senare så hade avkastningen på kapitalet sett väldigt annorlunda ut. Fondandelarna köptes nämligen precis när börsen stod som allra högst, strax före IT-bubblan sprack! Snacka om otur! Hade man köpt tre år senare hade man istället prickat botten och bara fått se uppgång av värdet! (Trots den oturligt dåliga tajmingen har fonden återfått sitt värde. Det är därför långsiktighet är så viktigt när man investerar i aktier/fonder. Den långa tidshorisonten ska väga upp för dålig tajming.)

Swedbank Robur Europafond historik sedan 2000
Utvecklingen för Swedbank Robur Europafond från 6 mars 2000 till 27 juli 2015.
Denna graf stämmer inte så väl ihop med de siffror jag hittade på Swedbank. Oklart varför…
(Det kan bero på skillnaden i hur man hanterar utdelningar inom fonder. Förr så delades pengar ut till fondägaren och fonden köptes in igen, nu så läggs det på kursen. Grafen ovan är inklusive utdelningar.)

Man kan se i grafen att investeringen inte givit någon positiv avkastning förrän augusti-september 2014 (förutom ett kort tag före finanskrisen bröt ut). Sedan kan man dock se att fonden faktiskt gått upp ca 20% sedan halvårsskiftet 2014. 20% avkastning på 15 år är dock inget att skryta med. Vad detta beror på kan man spekulera i. Till störst del beror det antagligen på fondavgiften (1,25% som dras varje år, oavsett resultat) som varit tämligen hög, och eventuellt en kombination på dålig förvaltning och att Europa haft en ganska dålig utveckling på grund av finanskrisen.

Men vad ska man göra då? Hur ska man undvika att ha otur? Måste man vara börsexpert för att ge sina barnbarn en gåva som avkastar hyggligt? Nej! Det är ganska enkelt att undvika den här fallgropen med otur i tajmning. Det gäller att sprida ut inköpen under en längre tid. Istället för att investera hela gåvan vid ett tillfälle så sprider man ut den månadsvis. Investera inte 3 000 kr vid ett tillfälle, investera 100 kr i månaden i 30 månader istället!

3 000 kr investeras i Europafonden mars 2000:
Inköpskurs: 20,90 kr/andel
Kurs 27 juli 2015: 25,12 kr/andel
Avkastning: 20,2% (Denna uppgång skedde efter programmet spelades in!)
Avkastning kr: 3 606 kr

100 kr/mån investeras i Europafonden från mars 2000 och 30 månader framåt:
Medelkurs investering: 18,31 kr/andel (investerat den 1:a varje månad, från mars 2000 till augusti 2002)
Kurs 27 juli 2015: 25,12 kr/andel
Avkastning: 37,2%
Avkastning kr: 4 116 kr

Vi ser att avkastningen på investeringen ökat avsevärt från 20,2% till 37,2%. Det har vi lyckats med genom att sprida våra inköp så att vi inte har otur och råkar investera på toppen av en börsbubbla. Givetvis så hade vi fått motsatt effekt på botten 2003. Vi hade då missat en del avkastning, genom att inte lyckas träffa den absoluta botten. Men handen på hjärtat. Kan du tajma börsen, så att du träffar botten exakt?

Enkla tips på hur du lyckas med din investering:

  1. Månadsspara! Sprid dina inköp så du inte har otur och träffar en börstopp.
  2. Om du köper fonder så leta efter låga förvaltningsavgifter! (Europafonden har tagit 1,25% om året under hela tiden! Det betyder att avkastningen minskat med 20,5 %-enheter!)
  3. Sprid risken genom att välja en globalfond, eller ett paket av olika fonder.

PS!
Dessa tips är extra viktiga just nu. Tittar man på värderingar och grafer finns det tecken som tyder på att vi kanske står på en topp just nu och kanske ska ner en bit. Då kommer det ta ett tag innan dina investeringar får tillbaka sitt värde om du köper allt på en gång. Men om du månadssparar dig hela vägen ner så blir det en helt annan sak!
DS.

4 kommentarer

    1. Det stämmer gott. När börsen står lågt kommer det omvända att ske.

      Det svåra är väl att veta om kurserna är just höga eller låga. Det kräver en del erfarenhet och att man är insatt.

      Svensson bör nog månadsspara.

Lämna en kommentar