Investera i Småland!

smaland-lastbil-pixabay
pixabay.com

Sverige är ett av världens mest innovativa länder. Vi rankas som 2:a i världen, eller 1:a i EU. Utan att ha några vidare belägg för det så verkar det dock som om vissa regioner i Sverige har mer innovations- och entreprenörsanda än andra. Småland är en sådan region som ofta dyker upp just i dessa sammanhang. Vem har inte hört talas om Gnosjöandan?

Frågan är man kan se något av detta på börsen och om man kan investera i bolag som kommer ifrån denna framgångsrika region av vårt avlånga land. För att bringa klarhet i detta vänder jag mig åt två håll; EFN-börslunch och Spiltan Fonder.

Om vi börjar med EFN Börslunch så pratar man där om starka småländska bolag i podden (EFN Börslunchavsnitt 307 – Smålands hetaste aktier 12:15 min in i podden. Vill man hellre se på video kan man hitta den här.)  De bolag som främst plockas fram här är Fagerhult, Garo, KABE, Svedbergs och Troax. ”Alla har gått fantastiskt bra!” säger man i podden (16 sept 2016). Börslunch tar in Spiltan Fonder igen och pratar smålandsfonden några dagar efteråt, 5:10 in i programmet.

troax

fagerhult

garo

svedbergs

kabe

En annan intressant källa till smålandsbolag är Spiltans fond Aktiefond Småland som investerar i bolag som har mer eller mindre starka kopplingar till Småland, eller ”Målet är att ha ca 60 % i bolag med anknytning till Småland.” som de skriver på sin webbsida. De nio största bolagen i den fonden är NIBE industrier, Hexpol, Bufab, Inwido, Troax, Husqvarna, Fagerhult, New Wave och Itab.

nibe

hexpol

bufab-group-logotype

inwido_jpg_0

husqvarna_ab_logo-svg

new_wave_group_logo-hi-res

itab-logo-shop-concept

Fonden innehåller så klart fler bolag. Själva kategoriserar de följande bolag som småländska: Ages Industri, Bergs Timber, Bufab, Elajo, Electra, Fagerhult, Fortnox, Garo, Garpco, Hexpol, Husqvarna, Inwido, Itab Shop Concept, JLT, Kabe, Lammhult, Design Group, New Wave Group, Nibe, OEM, Profilgruppen, Rejlers, Sensys Gatso Group, Troax samt Xano Industrier.

När jag läser dessa listor med bolag kan jag konstatera att jag hittar väldigt många spännande bolag. Flera har jag investerat i själv på olika sätt. De bolag som jag investerat i, eller kan tänka mig att investera är:

Troax
Fagerhult
Garo
Svedbergs
KABE
NIBE
Ages Industri
Bufab
Inwido
Husqvarna
Fortnox
XANO industrier

smaland-vaxer
flickr

Vilka bolag från Småland investerar du i? Eller köper du Spiltan Aktiefond Småland och tar lite hjälp med diversifieringen? Eller håller du dig borta från de småländska skogarna helt och hållet?

5 kommentarer

  1. Det är möjligt att Assa har någon tillverkningsenhet i Småland men det är väl huvudsakligen ett företag som historiskt kommer från Eskilstuna?

  2. Man kan inte låta bli att imponeras av de småländska företagen alltså! För stunden äger jag inget småländskt (förutom via Svolder då som sitter tungt i Troax, Garo och även Xano) men det borde man egentligen göra såklart!

  3. När jag tittar på mina bättre aktier de senaste 10 åren så skulle jag vilja utöka ditt resonemang till det här påståendet: Företag vars huvudkontor ligger utanför Stockholm och där det finns en tydlig fysisk (inte en fond) huvudägare går ofta bra.

Lämna en kommentar