REIT: spännande fastighetsinvestering

cambridge-66714.jpg

Real Estate Investment Trusts, eller helt enkelt REIT. Detta är en intressant investeringsform då vilkoren är lite speciella. REIT betala ut minst 90% av sina inkomster i form av utdelning och är då inte skyldig att betala skatt. Generellt kan REITs delas in i två kategorier: fysiska byggnader och mREIT* som köper bostadsskulder.

REITs skapades under president Eisenhower 1960. Avsikten var att ge investerare möjlighet att investera inom fastighetssektorn. De första REITs skapades under 1960-61 och tre av dem finns fortfarande; Winthrop Realty Trust, Pennsylvania REIT och Washington REIT. 1965 letades sig den första REIT in på New York börsen; Continental Mortgage Investors.
De flesta REITs handlas på stora börserna, men det finns också onoterade och privata. REITs finns bland annat knutna till lägenheter, sjukhus, hotell, industrianläggningar, infrastruktur, sjukhem, kontor, köpcentra, studentbostäder och skogsmark. Från att ha varit ett amerikanskt fenomen finns denna investeringsform i 35 länder världen över, dock ej i Sverige på grund av lagstiftning.
En del som är attraktivt med REITs är utdelningen, där man kan finna vissa som delar ut så mycket som 7-12%. Här finns exempel.

För att kvalificera sig som en REIT måste företaget:

  • Investera minst 75 procent av de totala tillgångarna i fastigheter
  • 75 procent av sin bruttoinkomst från hyror från fastigheter, räntor på bolån finansiering fastigheter eller från försäljning av fastigheter
  • Betala minst 90 procent av sin beskattningsbara inkomst i utdelning till aktieägarna varje år
  • Vara en enhet som är skattepliktig som ett företag
  • Ledas av en styrelse eller förvaltare
  • Ha minst 100 aktieägare
  • 50 procent av aktierna får inte innehavs av fem eller färre personer

Om man vill investera i REIT:s kan man köpa fonder, ETF eller direktinvestera i aktier. Det finns till och med möjlighet att hitta dem i PPM systemet. En riktig klassiker som är populär bland svenska investerare inklusive mig själv är Realty Income Corp. Börsutvecklingen har varit fördelaktig med en direktavkastning på 3,5% och med det som jag gillar mest; månatlig utdelning. Läs mer på hos Västkustinvesteraren.

skarmavbild-2016-09-30-kl-17-25-05

Förslag på REITs med månatlig utdelning 

Här kommer lite andra förslag på REITs ibland fonder, ETF och aktier:

Fonder
UB Nordamerika REIT A
UB Asia REIT Plus A
UB Global REIT A
UB Europa REIT A

ETF
Schwab U.S. REIT ETF (SCHH)
SPDR Dow Jones REIT ETF (RWR)
US Real Estate Small Cap ETF
PowerShares KBW Premium Yield
Equity REIT Portfolio ETF
Vanguard REIT ETF
Wilshire US REIT ETF
Schwab U.S. REIT ETF
Global X Superdividend REIT

Aktier

skarmavbild-2016-09-30-kl-17-40-17

Vill du verkligen fördjupa dig bland bolagen finns här en lista på 221 REITs med bakomliggande fakta som utdelningshistorik, direktavkastning och bolagsfakta.

Det kan mycket väl ha smugit sig in något fel bland siffror och bolag men Ni förstår tanken med detta inlägg.
Har Ni några favoriter som Ni  har investerat i?

 

Sparabloggen.com
1 oktober 2016

*”M” står för ”lån”, som mREITs är en speciell grupp av REITs som baserar sina fastighetsinvesteringar på bolånemarknaden. mREITs köper bolån på den sekundära hypoteksmarknaden – med andra ord, köper de bostadsskulder.

5 kommentarer

  1. Om en svensk person äger en utländsk REIT, betalas utdelningen till det konto som användes för att köpa REIT:en i första hand? Hur beskattas utdelningen i Sverige?

    1. Utdelningen betalas ut till det konto/depå där värdepappret finns. Är det en aktiefonddepå blir 15% källskatt (usa) och 15% skatt i sverige. Är det en isk eller kapitalförsäkring så ska utdelningen vara skattefri, alltså ingen skatt i Sverigen. Dock dras källskatten på 15% ändå. Denna skatt kan ma få tillbaka genom att ansöka till (skattemyndigheten?) om det. Detta får man göra själv för en isk, men görs av försäkringsbolaget i en KF.

      Ungefär så har jag fattat det!

Lämna en kommentar