Brus – tittar du också?

Brus
(Grafik: Wikimedia + Thobias)

Är du också en sådan som tittar på bruset? Följer de till synes slumpmässig rörelserna fram och tillbaka, som inte verkar förmedla någon vidare information. Inte? Om man frågar det i samband med bilden ovan (en tjock-tv med myrornas krig! Googla det kids.) så blir oftast svaret att man inte brukar följa bruset så mycket. Men om man sätter det i samband med börsen så tror jag att fler faktiskt följer bruset med stort intresse!

Eftersom detta är en ekonomiblogg, med inlägg om privatekonomi och börsinvesteringar så misstänker jag att de flesta av ni läsare har investerat en del pengar på börsen. I så fall misstänker jag att du, liksom jag, flera gånger om dagen slänger intresserade blickar mot den brusande börsen!

Jag kommer på mig själv med att titta till börsen flera gånger om dagen. Det går upp lite, det går ner lite, det går upp på morgonen men svänger ner på eftermiddagen, det börjar ner och svänger upp, eller så ligger det mest still hela dagen. De här rörelserna är givetvis relativt ointressanta. Vad spelar börsens rörelse på en enstaka dag egentligen för roll?

1 mån dag
Det går upp och ner, men egentligen spelar de enstaka dagarna inte någon större roll.

Risken när man följer börsen mycket noggrant, flera gånger om dagen, är att man riskerar att fatta kortsiktiga och dåliga beslut. Om man dag efter dag ser röda siffror och nedgångar blir man negativ till sina investeringar och risken att man säljer av växer. Det är säkert där många står idag, efter en sommar med trist utveckling.

Olika upplösning

Tittat man på börsens utveckling över sommaren så går det hela tiden upp och ner. Men ändrar man upplösningen på bilden från dag, till vecka, till månad, så växer trenden fram tydligare. Känslan stämmer givetvis att sommaren har varit trist. Man behöver dock inte följa utvecklingen varje dag för det!

Zoomar man ut bilden och ser på börsen på ett lite längre perspektiv, samtidigt som man tar ner upplösningen lite grand så blir bilden dock lite annorlunda för sommaren.

kvartal 20082017

Här har vi börsens utveckling från senaste kraschen fram till idag, med noggrannheten satt till kvartalsvis. Sommarens nedgång ser inte så farlig ut nu va? Nedgången 2011 och 2015 var lite värre. (Nu är hela sommaren inte med… kvartalet slutade sista juni, och juli/augusti finns inte med.)

kvartal 19972017

Tar vi ytterligare ett steg tillbaka hela vägen till 1997 (före IT-bubblan sprack) så kan vi se hur riktiga nedgångar ser ut. Om du tycker sommaren varit jobbig så hade IT-kraschen och finanskraschen känts ännu lite värre! Ser du den sista lilla nedgången precis på slutet? Det är denna sommaren… Jämför med nedgången 2000 – 2003.

Okej… Men vad tar vi med oss från det här? Jag slänger ur mig några tankar:

  • Om du tycker sommarens nedgångar har varit tuffa så bör du ta en liten funderare. De senaste månaderna är ingenting jämfört med en riktig nedgång. Om dina investeringar inte klarar det så är du nog lite för tungt investerad på börsen och har kanske lite för höga förväntningar. (Mitt råd är att flytta över en hel del till räntor, och sedan börja månadsspara med nya pengar istället.)
  • Börsplaceringar måste vara långsiktiga. Det ska vara långsiktigt (minst 5 – 10 år), i stabila bolag som gör vinster, med pengar du inte behöver i ditt dagliga liv. Då kommer du tjäna pengar!
  • Eftersom det är långsiktigt så behöver du inte titta till utvecklingen varje dag! Det kommer bara utsätta dig för faran att ta snabba och dåliga beslut! Det räcker med en eller par gånger i månaden.
  • Ska du göra omplaceringar bör du överväga noga! En del går och pratar med banken en gång om året och går igenom pensionsplaceringar, bolån och sparande. Kanske räcker det med en gång om året? Eller halvåret/kvartalet/månaden.

Medan jag funderar på detta så passar jag på att logga in och se om portföljen utvecklats något idag… lördag.

 

Nu har du en hel del tid över, när du inte tittar på börsen hela tiden… Använd tiden för en cykeltur! Köper du en elcykel så kommer du att komma längre, och backarna kommer inte knäcka dig längre! Välj en av våra samarbetspartners!
(Glöm inte att det finns en ny elcykelpremie som minskar priset med 25%!)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s