Är börsen till för alla?

Bild
 
 
Om man verkligen vill investera i aktier eller fonder kan jag likväl som kungen eller en trader göra det. Så långt bjuder börsen på fantastiska möjligheter och ett sätt för alla att vara delaktiga i att köpa värdepapper.
Jag skulle säga att oavsett utbildning, bakgrund, social status eller etnicitet finns det i realiteten en möjlighet att kunna påverka sin ekonomiska framtid genom handel med värdepapper. Det kanske tar lite längre tid att uppnå ett mål, men likväl så kan också hundra kronor i månaden eller femtio kronor på en kontinuerlig sparbasis blir mycket pengar. 100 kronor i sparande varje månad i 25 år med 12% avkastning, vilket har varit snittet sedan 1990, blir 170220 kronor. 
 
Baksidan är givetvis att du kan förlora pengar. Vill det sig riktigt illa kan du förlora alla pengar du har satsat. Detta vill jag hävda slår hårdare mot någon som inte har några tillgångar att tillgå eller en utbildning att falla tillbaka på. Så en stor portion sunt förnuft och uthållighet kan vara på sin plats.
 
Frågan är då om alla har samma tillgång till information? Nej, självklart inte. Även om man läser affärstidningar eller olika nätbaserade forum är det svårt att tillgodose sig den senaste eller övergripande informationen. När det kommer en köprekommendation på en viss aktie får också tusentals andra denna information i samma ögonblick. Desto närmare marknaden man befinner sig desto lättare borde det vara att tillgodose sig med information. Däremot är marknaden inte alltid logisk, ibland ser man de framtida vinster i ett förlustbolag och aktien stiger medan ett bolag som har ett stabilt kassaflöde kan se sin kurs sjunka. 
 
Tillbaks till huvudfrågan om börsen är till för alla? Ja, alla kan handla på börsen med minimal förkunskap. Alla lyckas inte, men är det någon som startat med ett litet kapital och lyckats förvalta det väl, är det inte svårt att älskar en sådan framgångssaga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s