Köp högre lön med utdelningsaktier: Aktier del 6

131111114247-dividend-growth-614xaDina besparingar växer från år till, som träd i en skog.

När man bestämt sig för att investera (delar av) sina besparingar i värdepapper kan man välja om man vill köpa aktier direkt eller investera i fonder. Det är enklare att investera i fonder eftersom man då överlåter åt en förvaltare att välja ut en relativt stor mängd bolag att investera i, som ingår i fonden. Förvaltaren sköter all handel med aktierna och försöker i bästa fall välja ut de bolag som går bra. Detta gör att risken i investeringen minskar (men försvinner inte) och om förvaltaren är duktig kan man få en utveckling som slår börsen i helhet. Ett enkelt sätt att de del av börsens avkastning!

Portfölj

En fond är en färdigkomponerad aktieportfölj,
ihopsatt och sköts av förvaltaren.

Varför skulle man då vilja investera själv i aktier? Dels kostar förvaltarens arbete pengar. Ofta tar de 1, 5% av ditt kapital varje år i förvaltningsavgift och man får inte aktieutdelning i handen direkt. (I en fond återinvesteras utdelningen i fonden igen, som stiger i värde). Aktieutdelningen kan nämligen se som en årlig inkomstbonus, en löneförhöjning.

För att få lite koll på vad utdelning är repeterar vi vad aktier är. Aktier är en del av ett företag. Som ägare till aktier är du ägare av bolaget och har möjlighet att påverka (delta och rösta på årsstämman) och man får del av vinsten. Man får alltså inkomst från bolaget. Denna inkomst kallas för utdelning och det är pengar som kommer in på din aktiedepå någon vecka efter årsstämman (som är olika för olika bolag).

Hur stor del av vinsten och hur stor utdelningen blir bestäms på årsstämman. Utdelningens storlek beror på  hur stor vinst bolaget gjort under året och hur framtida investeringar ska se ut. Summan som delas ut till aktieägarna delas upp på de aktier som emitterats i bolaget. Utdelningen blir alltså x antal kronor/aktie.
Så här har utdelningen sett ut i några kända svenska bolag de senaste åren:

Utdelningshistorik

Utdelningen på aktier ligger ofta på ca 3% – 5% årligen.
Data hämtad från bolagens egna webbsidor, med viss bearbetning.

Hur mycket kan man då höja sin månadslön genom att investera 100 000 kr? För enkelhetens skulle så utgår vi från ett medelvärde av utdelningen de senaste 7 åren. (Utdelningen kommer sedan antagligen att växa i takt med bolagens vinster och värde växer och i takt med inflationen)

Höjd månadslön

Man kan räkna med ungefär 300 kr – 600 kr i höjd månadslön!

Alltså bör man kunna höja sin månadslön med ungefär 500 kr genom att köpa aktier i ett stabilt utdelningsbolag för 100 000 kr. Det kanske inte verkar så mycket, men det roliga är att denna löneökning sedan kommer att stiga i takt med att bolaget stiger i värde och gör större vinst! Dessutom stiger värdet på de aktier du äger, när du säljer dem kommer du att få tillbaka de pengar du investerat, plus avkastning! Du får alltså egentligen betalt för att köpa dig högre lön!*

Vill du läsa mer om vilka bolag som har en hög och stabil aktieutdelning? Läs här:
Trygg Framtid blogga om utdelningsportföljer.
40procent20år bloggar om utdelningsaktier.
Avanza listar aktierna med högst utdelning 2014.
Marcus Hernhag tipsar om stabila utdelningsaktier.

Lycka till med att höja din lön!

* Det är alltid en viss risk med att handla i aktier. Bolagen kan bli utkonkurrerade och gå i konkurs. Då kommer du att förlora alla de pengar du investerat. En finanskris kan sänka bolagets värde till hälften. Denna risk minskar man genom att köpa aktier i flera olika bolag, samt att äga aktierna under en längre tid. Börsen har till exempel återhämtat sig och vuxit förbi värderingen före finanskrisen.

Annons

6 kommentarer

    1. 5% av 100 000 kr är 5 000 kr. Utdelning sker årsvis. Månadslönen höjs då med ca 420 kr.

      Jag har räknat på utdelning på 6% (lite hög…), vilket skulle ge 6 000 kr om året, eller 500 kr/mån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s