Amorteringskrav inom ett år?

hus 2

I mars föreslog FI (Finansinspektionen) att man skulle införa amorteringskrav, de formulerade enligt följande:
Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 augusti 2015. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. Reglerna ska gälla alla banker och kreditmarknadsföretag.

Senare visade det sig att det inte var möjligt att genomföra då det stred mot lagstiftningen. Det innebar att amorteringskravet inte kunde genomföras från den 1 augusti 2015.

Men sen tog politikerna tag i saken, regeringen tillsamman med allianspartierna träffades och kom fram till att det måste bli skärpta krav på amorteringar i Sverige. Amorteringskraven kommer förslagsvis att bli ungefär som Finansinspektionen kom fram till. Tidsplanen är att det ska införas någon gång under 2016.

Vad betyder då detta för ekonomin?
Vi lånar ett exempel som SVD Näringsliv publicerade i veckan:
Familjen köper en villa utanför Örebro för 3 miljoner kronor. Den flyttar från en större bostadsrätt och har möjlighet att lägga in 900 000 kronor i bostaden. De tar ett lån på 2,1 miljoner, vilket motsvarar 70 procent av bostadens värde. Räntekostnaden är 3 500 kronor i månaden.
Kalkyl med den gamla rekommendationen (amortering ned till 70 procent): Familjen hade inte behövt amortera något om de inte vill.
Kalkyl med den nya rekommendationen (amortering ned till 50 procent): Men med Bankföreningens nya rekommendation behöver familjen amortera 42 000 kronor om året i cirka 14 år, för att få ned lånet till 1,5 miljoner kronor (vilket motsvarar en belåningsgrad på huset på 50 procent). Det betyder en amortering på 3 500 kronor i månaden. Efter de 14 åren ligger räntekostnaden på 2 500 kronor i månaden.

Före detta finansministern Anders Borg har sagt att amorteringskraven måste vara ännu hårdare än Finansinspektionen och att detta även skulle innefatta befintliga lån. Frågan är om beslutsfattarna vågar gå så långt, tveksamt!

Intressant är att en enskild bank har gått ut och sagt att de vill införa amorteringar, Claes Warrén på Swedbank sa:
”Vi har länge förespråkat att man ska amortera på sina lån och banken var därför positivt inställd till Finansinspektionens (FI) aviserade amorteringskrav. Även om FI nu valt att dra tillbaka sitt förslag vill vi fortsätta lyfta fram amortering , allt för att säkerställa att våra kunder har och får en sund och hållbar ekonomi.
Från och med 1 augusti kommer vi att anpassa våra villkor i linje med FI:s tidigare förslag.”

I exemplet innebär det en ökad kostnad med 3500 kronor men antagligen finns det många som har betydligt högre lån än de 2,1 miljoner som anges.

Hur skulle du agera om detta blir verklighet, är du förberedd på den nya månadskostnaden?

Annons

4 kommentarer

 1. Hoppas dom tar sitt förnuft till fånga så det även kommer att gälla befintliga lån, folk måste lära sig att man betalar tillbaka det man lånar!

  1. Hej!

   En ansvarsfull amortering på sina lån är ett måste, anser vi. Bolånen inräknade! Dessutom är amortering inte en kostnad, det är ett sparande! Du sparar till dig själv, och får tillbaka de pengarna den dag som du säljer ditt boende.

   Dessutom så får man ”tillbaka” på sitt amorterande direkt genom lägre räntekostnader och en lägre ekonomisk risk!

 2. Hej,,
  jag undrar lite om räkne-exemplet du beskriver i texten. varför skulle de behöva amortera det på 14 år? Vad jag har förstått så betalar man årsvis 1% av det överskridande beloppet från 70% ner till 50%, det skulle ju då bli en betydligt lägre amortering…

  tacksam för svar

  1. Tack för din att du uppmärksammade ett fel. Jag tog exemplet från Svd och reflekterade tydligen inte över amorteringstiden. De 14 åren som nämns är på 2% amortering vilket är felaktigt och ska vara 1%. Således blir amorteringstiden snarare 28 år och halverad månadskostnad.
   Hälsningar
   Per

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s