Vilka amerikanska bolag investerar proffsen i?

WallStreet Bull Sam valadi CC
Sam Valadi, CCTjuren på Wall street är en symbol för en uppåtgående marknad.

Att investera i bolag i USA kan vara ett bra sätt att fördela sin risker, men också ta del av avkastningen från världens största ekonomi! Det har aldrig varit billigare eller lättare än nu. Men om man nu ska investera i amerikanska bolag så är det kanske inte alltid så lätt. Det är ju inte vår hemmamarknad, och vi känner inte bolagen och förutsättningarna på samma sätt som hemma. Att tjuvkika lite på proffsen kan ge intressanta uppslag!

Proffsen som jag syftar på är givetvis fondförvaltarna för framgångsrika USA-fonder. De borde ju ha lite koll på den amerikanska marknaden. Efter att ha kikat igenom vilka USA-fonder som varit framgångsrika på olika tidshorisonter (allt från tre månader till 5 år) har jag tagit fram följande lista:

SEB Nordamerika Småbolag
Handelsbanken Amerika Småbolag
Franklin US Opportunities Acc USD
MS INVF US Advantage A
MS INVF US Growth A USD
Fidelity America A-USD
Fidelity American Growth A-USD

Denna lista innehåller det mesta. Svenska fondbolag, amerikanska fondbolag. Småbolag, Stora bolag. Detta gör jämförelsen ganska spretig. Men den kan tjäna bra som inspiration! Och hur ser de största innehaven i dessa fonder ut då?

USAfonder innehåll
De största innehaven i respektive fond. Lite spretigt för att göra en bra jämförelse… men ändå värt en titt!

Här har vi en stor lista med en massa bolag som respektive fondförvaltare tror på! Fantastiskt bra! Börja kolla upp bolagen och se vilka du tror på! Men om vi skulle ta och räkna samman vilka bolag som flest förvaltare tror på… Då får vi se följande lista:

USAfonder sammanräknat

Här börjar vi se en portfölj! De här bolagen är sådana som vuxit väldigt mycket den senaste tiden, och som det gått väldigt bra för. Om det går bra i framtiden är svårt att sia om, men de på god väg i alla fall. Dessutom är de flesta väl kända för oss. Amazon, Facebook, Google, Apple är inte bara stora i USA.

Så enligt portföljteori bör man 10 – 15 bolag i sin portfölj, spridda över olika marknader. Kanske ska du ha 2 – 5 amerikanska bolag bland dina innehav?

Jagar du utdelningskandidater så finns det många fina sådana i USA också. Detta skrev vi om för ett tag sedan på Sparabloggen! En annan bra sida är https://www.dividata.com/ där man klassificerar olika amerikanska utdelningsbolag.

Lycka till på Wall street! (Missa inte ps:et!)

ps.
Federal Reserve (amerikanska riksbanken) har länge flaggat för en räntehöjning. Det skulle mycket väl kunna påverka amerikanska börsen negativt. Å andra sidan spekuleras det i att devalveringen av kinesiska valutan skulle få fed att vänta med höjning… Allt hänger i luften, bollen är rund. Det är viktigt att läsa in sig och fatta egna beslut om investeringar eftersom man får ta hela ansvaret själv!
Privata Affärer
Privata Affärer
Privata Affärer
ds.

2 kommentarer

 1. När man tittar på den listan får man en känsla av att en usa-fond är detsamma som en it-fond? Finns det ingen ”riktig” industri som går bra i amerika?

  1. Hej!

   De fonder som jag plockade fram är de fonder som utmärkt sig genom att utvecklas bäst senaste tiden (mellan 3 mån och 5 år…). I de fonderna har vi flera av de stora IT-bolagen. (De bolagen som det pratades om under it-bubblan 1998 – 2000, och som nu blir verklighet genom att infrastrukturen finns på plats)

   Tittar man på ”vanliga” bolag, med ”riktig” industri så har de inte utvecklats lika bra, och finns inte med bland de som jag titta på. Däremot har Claes Hemberg skrivit lite om olika sorters amerikanska fonder/bolag här:

   http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/01/09/basta-usa-fonderna/

   Du kan också hämta lite inspiration till bolag i SPP Aktiefond USA, till exempel:
   http://www.morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P00000FYR

   De har en del IT-bolag, men också en del annat!

   /thobias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s