Utdelningsaristokrater och pilotskolan

aristocrat

Det finns många investeringsfilosofier som man kan tillämpa när man handlar med värdepapper. En del är daytrader medan andra tror på långsiktiga innehav. En del tillämpar teknisk analys medan andra den fundamentala analysformen. Vi tänkte ta upp två sätt som man kan använda sig av för att bättra på avkastningen: utdelningsaristokrater och pilotskolan.

Utdelningsaristokrater
Det låter fantastiskt fint att investera i en aristokrat om man därtill lägger på utdelning måste det vara något fantastiskt. Ja, det stämmer faktiskt.
Namnet utdelningsaristokrat uppkommer när ett bolag har höjt sin utdelning eller låtit den vara oförändrad under minst 25 år. Tyvärr kan vi direkt säga att det inte finns något svenskt bolag som går in under denna benämning. Med det inte sagt att det finns svenska bolag som har haft en fantastisk utdelningshistorik.
Det finns för närvarande över hundra amerikanska bolag som kvalar in på listan. Flera av bolagen har riktigt lång utdelningshistorik där företaget American States Water har haft en obruten trend sedan 1955, imponerande. Vill man läsa mer och titta bland siffrorna kan man gå in på följande sida.

Här följer några av företagen och dess årliga utdelning:

AT&T Inc. – 5.36%
HCP Inc. HCP – 5.03%
Consolidated Edison Inc. ED – 4.01%
McDonald’s Corp. MCD – 3.67%
Chevron Corp. CVX – 3.65%
Cincinnati Financial Corp. TGT – 3.57%
Target Corp. TGT – 3.43%
AbbVie Inc. ABBV – 3.22%
Leggett & Platt Inc. LEG – 3.20%
Sysco Corp. SYY – 3.04%
Clorox Co. CL – 3.03%
Coca-Cola co. KO – 3.01%

Källa: FactSet

Om vi tittar närmare på svenska bolag som kommer närmast är topp tre följande:

Castellum – 3,72%, 17 år
Hufvudstaden Fastighet – 2,67%, 17 år
Vitec IT – 1,23%, 11 år

Om man inte vill direktinvestera i bolagen kan man alltid köpa fonder eller börshandlade fonder (ETF). Sök på Dividend i det bolag som du handlar dina värdepapper i. På Avanza och Nordnet är utbudet stort. Hur det ser på andra banker är osäkert.
Men bara för att bolaget ökar sin utdelning år efter år innebär inte att det är utan risk. Det är viktigt att se över bolaget och göra en bedömning med jämna mellanrum hur bolaget utvecklas.
Det tål också att påpeka att det finns många bolag som har en avsevärt högre utdelning och lite vad man är ute efter får man göra bedömningen om stabilitet eller maximering.

Pilotskolan
Tanken är att en ledning och styrelse som äger aktier i det egna bolaget skall öka motivation och därmed göra aktieägarna nöjda. Om de misslyckas med bolaget kommer det att kännas av i den egna plånboken.pilot
Enligt Erik Lidén som driver insiderfonder.se bör en VD minst gå in med en årslön vid tillträde. Insiderfonders investerarprofil beskrivs enligt följande: ”Insidermodellen tar sin utgångspunkt i att börsnoterade företags ledande befattningshavare vet bättre än andra hur det är ställt med företaget och dess framtidsutsikter”. Men givetvis är det skillnad på ägare och ägare även om alla innehar aktier i det egna bolaget.
Håll utkik när insiders köper i det egna bolaget, det kan löna sig och tvärtom gäller när insiders säljer i det egna bolaget.

Med reservation att siffror och årtal kan vara felaktiga önskar vi Er en trevlig investering.

Annons

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s