Handla aktier på fonders vis

stock-exchange-642896_1280

Sparabloggen och många med oss pratar om att man skall köpa fonder kontinuerligt för att sprida riskerna över tid. Men varför inte göra exakt likadant med aktier, sprid risken över tid genom att handla små poster varje månad. Men Courtaget då tänker du kanske, det måste bli väldigt dyrt? Svaret blir att det beror på vilken nivå du hade tänkt lägga dig på.

Om man till exempel har Mini på Nordet kan man handla för samma avgift procentmässigt, allt mellan 400-15000 kr är avgiften 0,25%. Detta innebär att man kan handla för 400 kr en gång i månaden och ha en avgift på 0,25%. Varför inte då helt enkelt kopiera de bästa fondförvaltarnas genom att se över vilket innehav som är mest populärt. En aktivt förvaltad Sverigefond ligger i snitt på 1,50%, alltså finns det pengar att spara även om man inte fullt ut kan jämföra detta tillvägagångssätt.

Om vi hade satt in 400 kr var i fem av toppförvaltarnas innehav skulle vi få en månadskostnad på 2000 kronor och ett årligt sparande på 24 000 kronor. Med ett Courtage på 0,25% blir det endast 60 kronor. Om man hade satt in detta i fonderna hade kostnaden blivit 360 kronor. Så låt oss se hur den perfekta aktieportföljen skulle kunna se ut utifrån toppförvaltarna fem största innehav bland svenska småbolag:

Carnegie Swedish Small Cap 1A
Meda
Trelleborg
Sobi
Hexpol
Net entertainment

DNB Sweden Micro Cap
NIBE
Sobi
Unibet
Billerudkorsnäs
Duni

Carnegie Småbolagsfond
Hoist Finance
Atrium Ljungberg
ITAB
Peab
Betsson

Evli Sverige Småbolag B
Hexpol
AAK
JM
ITAB
Unibet

Lannebo Småbolag
Huhtamäki Oyj
Trelleborg
Securitas
NIBE
Castellum

Några bolag finns med flera gånger och man ser också en tydlig trend mot spelbolag. Portföljen skulle således bli enligt följande: Castellum, Sobi, NIBE, Trelleborg och Hexpol. Eventuellt kanske byta ut något bolag mot ett spelbolag som är väldigt heta just nu. Detta tillvägagångssätt kan man tillämpa inom olika regioner eller branscher för att hitta fondbolagens bästa bolag.
Alltså börja med att plocka ut de bästa fondbolagen och titta sedan på deras innehav.

Givetvis kan man plocka ihop sina egna månadsaktier att spara i, genom att analysera och läsa årsredovisningar och andra fakta kring bolagen.

Nu när börsen har haft en nedåtgående trend kan det vara intressant att tillämpa denna metod genom att snitta ned sig och sedan vara med på en uppgång. Men allt är förenat med risk och inte ens denna metod kan garantera en positiv utveckling.

Lycka till med funderingar och investeringar

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s