Börsras 2016?

share-price-8608_1920.png

 

Medan köp- och säljrekommendationer fortsätter i vanlig ordning bland landets alla aktieanalyser finns det nu en kraftig börsnedgång att ta hänsyn till.

2016 har startat på sämsta möjliga vis där första veckan på OMXS30 innebar en nedgång på 6.78%. Det är ovanligt att man ser nedgångar på årets första dag men det skedde år 2000 och 2008 och detta för då tankarna till de kraftiga börsfall som var under denna period.
I tidningar och poddar är man snabb med att kommentera kring den snabba nedgången och vad man skall göra i denna situation.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet bank skriver i korthet om oron i Kina och hur han ser på börsen inför 2016. Han pratar om att invänta vad som händer och kanske köpa in sig i kvalitetsbolag. Blir oron för stor bör man växla över till mer likvider på ett vanligt sparkonto. Han påpekar också vikten av att sprida sina risker och att ha minst tio aktier inom fem olika branscher. Läs hel inlägget här.

Peter Malmqvist, analytiker säger i en intervju i DN: Om det sista man tänker på innan man somnar på kvällen är hur det ska gå på börsen nästa dag, då har man för mycket aktier. Då bör man sälja av och då brukar jag rekommendera att göra sig av med 20 procent. Men de allra flesta människor är inte så börsfokuserade. Läs hela intervjun här

Peter Benson ger sin syn i en intervju i SVD. Se klippet här.

omx

Ser man på detta i ett längre perspektiv så toppade börsen den 27 april 2015, det här är inget nytt för 2016. Trenden har funnits där hela tiden och nedgången är inte -6.78% utan -20.56%. Det här är inget konstigt, börsen är volatil och ibland finns det händelser och trender som ger de starka nedgångarna. It-bubblan gav ca 67% nedgång och finanskrisen ca 50%.

Det är kanske dags att se på det som en av de där kraftiga nedgångarna som varar mellan 12-18 månader. Om man utgår från detta scenario blir 2016 helt enkelt ett år som kommer att präglas av börsnedgång. Har vi tur så kanske nedgången bara är 30% eftersom 20% redan är avklarade, tillstöter det ytterligare problem i det stora börsmaskineriet kan det hända vad som helst.
Men som alltid så är det ingen som vet, för även om börsen stiger eller sjunker nästa vecka så fortlöper det med köp- och säljrekommendationer. Blir det positiva tongångar så kommer vi får se analyser som speglar detta.
Så som alltid: var försiktig, ta inga risker och tänk långsiktigt. Börsen har funnits i över hundra år och kommer att finnas där nästa vecka, nästa år och om tio år.

Vänligen

Sparabloggen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s