Dra nytta av ditt kreditkort

international-debit-card-388996_1920

Kreditkort brukar allmänt kännetecknas som något negativt. Kortet används för att handlar för pengar man inte har, och till en dyr ränta. Men det finns också möjlighet att faktiskt få avkastning på sitt kort om man undviker det som kortföretagen tjänar pengar på.

Kreditkortet som gav möjlighet att handla i flera butiker introducerades 1950 och fick namnet Diners Club. Det var affärsmannen Frank McNamara som året innan glömde plånboken när han var ute och åt och konsekvensen av detta blev det första riktiga kreditkortet. 1958 gav American Express ut sitt första kort och de följande åren utvecklades kreditkortet till det som liknar dagen kort.

Själva strukturen för kreditkort är att man får en räkning efter att man har köpt en vara. Då väljer man att delbetala fakturan över tid med oftast hög ränta eller att betala hela fakturan på en gång utan ränta.

Marknaden är översvämmad av olika kreditkort där somliga är gratis medan andra tar ut en hög årsavgift. Korten har olika inriktning mot olika sorters konsumenter. Man erbjuder rabatter, bonusar, försäkringar och andra förmåner för att göra just deras kort attraktivt. Med denna differentiering av korten kan det vara svårt att avgöra värdet och vad man egentligen för gentemot konkurrenten. Vi tänkte därför jämföra några grundläggande parametrar som alla kort har gemensamt.

Årsavgift, bonus, räntefri period, inlåningsränta, kostnad för uttag och kreditgräns.

Nu plockar vi fram några av de bästa kreditkorten på marknaden och gör en jämförelse vad man får.

Skärmavbild 2016-03-25 kl. 10.14.36

Vilket är då det bästa kreditkortet utifrån dessa kriterier?
Som vi ser det är Shell Mastercard det bästa kortet då årskostnaden är 0 kr och man får 1% på alla inköp samt att räntan är 1,5% vilket är högt i dagens lågränteläge.

Men för den som verkligen vill fördjupa sig i vad korten erbjuder utöver de grundläggande sakerna finns det mycket att se över. Som till exempel rabatt på bensin, mat, resor, restauranger, kläder, försäkringar och mycket annat.
Det enda man inte ska använda dem till är att utnyttja krediten efter den räntefria perioden. Då pratar vi helt plötsligt om räntor på 13-15 % och det kan bli väldigt dyrt.

Länkar till några av korten:
Ikano kort
Coop Medmera
OKQ8
Re:member
Ica kreditkort
Norwegian
Shell mastercard

På sidan Kort24 kan man jämföra olika kort likaså på Kortio. En annan bra jämförelsesida är AlltomKreditkort.

Tipsa gärna om andra kreditkort som är förmånliga för oss kunder.

Sparabloggen

Annons

9 kommentarer

  1. Hej!

   Har också ett Preem Mastercard. Fungerar utmärkt! Bra rabatt på bensin, appen skipp fungerar och cash-back på bonus!

   Hoppas de höjer säkerheten online med Mastercard Securecode bara!

 1. vad menar du med ”Det enda man inte ska använda dem till är att utnyttja krediten efter den räntefria perioden.” ? Kan du utvecka.. Jag är ny med kreditkort.. om jag betalar av varje månad så borde det aldrig bli någon ränta för mig eller?

  1. Hej Felix!

   Kreditkort är ju betalkort med ett lån kopplat till sig. När du handlar så tar du egentligen lån för samma summa som du betalar.

   De flesta kreditkort har en räntefri period på 30 – 60 dagar. Det betyder att du lånar pengar när du använder kortet, och betalar sedan tillbaka med den räkning som skickas hem till dig. Om du gör detta inom den räntefria perioden är allt gott och väl. Då kostar lånet dig ingenting. Men…

   Om du däremot utnyttjar krediten längre, och inte betalar hela lånet/räkningen utan bara minsta beloppet, så för du betala en väldig hög ränta på ditt lån. De billigaste kreditkorten har ca 11% i ränta medan de dyraste har ca 24% ränta (i dagsläget). Om du inte betalar hela räkningen.

   Hamnar du i detta läge. Att du får ett kreditlån med ränta så blir kreditkortet oerhört dyrt för dig. Man måste se till att inte hamna i det läget, och kan man inte det så är kreditkort inget man ska ha!

   Mvh,
   Thobias Eriksson
   $parabloggen.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s