Bland de 101 Sverigefonder som finns i Avanzas utbud hävdar jag att många av dem inte tillför spararna något mervärde. Lågt risktagande och höga avgifter innebär tyvärr att fondförvaltarna inte presterar utöver index. Att dessutom ta betalt som en aktivt förvaltad fond är näst intill kriminellt.
Om Ni vill investera i Sverigefonder och har fått hjälp hos en rådgivare, förlåt försäljare bör Ni vara extra varsamma på vad för produkt Ni Er egentligen har valt. Det största värdet hos försäljaren är att sälja in egna produkter eller de fonder som ger störst marginal. Detta är något som man lätt kan komma ifrån genom tillgång till grafer över fonders utveckling över åren.
Enorm spännvid i pris och utveckling
Om man ser på en tidsperiod av fem år har den bästa Sverigefonden Öhman Sweden Micro Cap avkastat 179 procent mot Danske Invest Sverige som ligger på måttliga i sammanhanget 61 procent. Öhman har en förvaltningsavgift på 1,50 procent medan Danske ligger på 1,33 procent.
Gratisfonden Avanza Zero hade under samma tidsperiod avkastat 75 procent till ingen kostnad alls. Av de tolv indexfonder som funnits i fem år presterar de avkastning på mellan 72-91 procent till en rimlig kostnad även om några av indexfonderna är i dyraste laget. Handelsbanken Sverige Index Criteria har högsta förvaltningsavgiften bland indexfonderna med 0,65 procent.
Det är några av bolagen som återfinns under flera år: Öhman Sweden Micro Cap, Didner & Gerge Aktiefond, Carnegie Småbolagsfond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Norron Active R, Carnegie Swedish Small Cap 1A, Spiltan Aktiefond Småland. Många av dessa är helt enkelt vinnarfonder som levererar över snittet och som också överpresterar gentemot billiga indexfonder.
Historien säger ingenting om framtiden men det är bättre att basera sina beslut på trygghet och historik än att famla i blindo. Men man ska inte heller underskatta vikten av stjärnförvaltare som kan betyda mycket för framtida avkastning.
I denna icke hedrande tabellen återfinns de Sverigefonder som gått sämst under olika tidsintervaller.
Om vi tittar närmare på Lancelot Avalon som är som de själva beskriver det: Lancelot Avalon är en specialfond som huvudsakligen investerar i svenska aktier, med en koncentrerad portfölj om normalt inte fler än 15 innehav. Fondens målsättning är att genom en aktiv förvaltning uppnå en avkastning som på lång sikt väsentligt överstiger den allmänna börsutvecklingen i Sverige. Fonden investerar i bolag som förvaltaren känner väl, och anses ha potential att öka kraftigt i värde på 3-5 års sikt. Lancelot Avalon strävar efter att dra nytta av marknadens kortsiktighet, och investerar gärna i bolag och sektorer som är impopulära för tillfället, men erbjuder stora möjligheter på längre sikt.
Fonden levererar väldigt dålig avkastning med tanke på att minsta köpbelopp är 100.000 kronor med en prestationsbaserad avgift på 20 procent på den del som som överstiger Six Return Index.
Intressant är att antalet som innehar fonderna tycks vara lite snedfördelade. I Danske Invest Sverige finns 9 417 ägare på Avanza medan vinnarfonden Öhman Sweden Micro Cap endast har 4 016 ägare.
En av fonderna som ligger i absoluta toppskiktet är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har funnits i drygt fem år och har som sämst legat som nummer 17 över de bästa Sverigefonderna. Det som utmärker den är dess unika inriktning och den mycket låga avgiften på 0,20 procent.
Vad ska man då välja?
Utbudet är enormt, likaså är det en enorm skillnad mellan hur bra avkastning de olika Sverigefonderna ger. Det man direkt ska undvika är de aktivt förvaltade indexfonderna som inte skapar något mervärde, jämför innehav och avgift.
Satsa på vinnarfonder som levererar år efter år, sannlikheten är större att man träffar rätt bland dessa. Läs om fondförvaltare och fondbolag och vad deras investeringsfilosofi ser ut.
Som helhet ska man givetvis inte begränsa sig till bara Sverigefonder i sin portfölj. USA, Europa, global, råvaror, teknik, fastigheter eller ädelmetaller. Listan kan göras lång men det är en helt annan historia…
Lycka till med Era investeringar i Sverige!
Sparabloggen.com
15 februari
Uppmanar dig att lära dig mer om fonder och sparande innan du skriver denna typen av artiklar… Du uppmanar läsaren att läsa om investeringsfilosofi, innehav och avgift men du har själv bortsett från det i din ranking.
Att en microcap-fond toppar listan av historisk avkastning under de senaste 5 åren är en självklarhet och absolut ingen indikation på vad som komma skall… Ska du jämföra fonders avkastning måste du göra det med likvärdiga fonder (inte jämför microcap med large…) och över en tidsperiod inkluderande en full ekonomisk cykel med både hög- och lågkonjunktur. Recession, finanskriser etc.
Ovan ”studie” är extremt missvisande och riskerar bara skada den som följer dess råd.
Tack för din kommentar.
”Spillran” aktiefond stabil 😃
Gillar initiativet med fokus på att fokusera på Sverigefonder. Men jag instämmer i tidigare kommentar; Det är väldigt olika typer av fonder som finns med i jämförelsen. Bland fonderna finns även en global Fond-i-Fond med endast en mindre del investerad i Sverige.
Fonder tål att jämföras. Det finns många bra nyckeltal såsom Sharpe Ratio t ex. Även sk Risk/Reward diagram är tydliga och användbara.