AKTIER DEL 3 – Investeringsdags

Jag går rakt på sak med den vanligaste frågan och kanske också den mest relevanta om man är intresserad av att investera i aktier: Vilken aktie är den bästa att äga? Vi väntar lite med svaret och intar en kritisk hållning till aktiemarknaden och slänger ut några konstaterande och frågeställningar som man bör tänka på innan man tar beslut att investera.

1. Satsa bara de pengar som du anser dig ha råd med, de pengar som du lägger undan måste du vara beredd på att förlora.

2. Vilken risk är du beredd att ta? Hög risk kan ge hög avkastning men chansen att misslyckas ökar också radikalt. Ett exempel: ett teknikbolag som tror sig ha en fantastisk produkt som kommer att frälsa världen. Än så länge går inte företaget med vinst men om och när produkten börjar säljas är chansen till flera hundra procents avkastning stor. Ja, dessa bolag finns men sannolikheten är väldigt liten att du hittar detta bolaget.

hmjosabtelia

Ett av bolagen går inte med vinst, ett av bolagen delar ut 6% i direktavkastning och ett av bolagen har 116 000 anställda. Gissa vad som passar in på respektive bolag.

3. Har du bråttom? Tänk långsiktigt och hitta kvalitetsbolag med en lång och bra historik. Satsar man på daytrading är det en helt annan sak men Sparabloggen fokuserar på det långa perspektivet med så låg risk som är möjlig när det gäller aktier. Därför är det viktigt att inte överreagera när börsen går ned och du ser dina investeringar krympa. Gör då en historisk tillbakablick på börskursen och du kommer inse att det är helt normalt med små eller stora hack i kurvan.

4. Leta utdelningsbolag: företag som varje år delar ut pengar till sina aktieägare. Här finns bolag som Castellum och Hufvudstaden som höjt sin utdelning de senaste 17 åren. Om vi leker med tanken att ett bolag har en direktavkastning goda 5% eller mer (t.ex Skanska, TeliaSonera, Swedbank, NCC, Ratos). Köper vi aktier för 20000 kronor blir denna summan dryga 28000 kronor enbart på utdelningen under tio år. Till detta hoppas man också på att kursen stiger. Trots allt så är den största delen av värdeökningen i en aktie relaterat till utdelningen över tid.

5. Blir jag rik? Du kan förvänta dig att bli miljonär om du har tålamod och viss skicklighet samtidigt som du måste vara beredd på att avvara en del av din lön under lång tid. Din avkastning kommer att variera men över tid jämnas det ut.

6. Vad och var ska jag köpa? På den plattform du väljer att arbeta med (t.ex Avanza eller Nordnet) finns det listor över alla bolag man kan köpa aktier i. Företrädelsevis bör du hålla dig till Small Cap, Mid Cap eller large Cap. VARFÖR Det finns också andra listor att handla från (Nordic MTF, Aktietorget, NGM-börsen, First North, Inofficiella) och det är här som man måste börja granska riktigt kritiskt då många tillväxtbolag finns där.

7. Sprid riskerna: det är viktigt att inte ha alla aktier inom samma bransch. Sprid ut mellan till exempel investmentbolag, byggbolag, industri, dagligvaruhandel, banker. Du kan även sprida risken mer genom att handla aktier i övriga Norden och inte minst i USA. Ett tips är att titta vad olika investermentbolag eller framgångsrika fonder har för innehav. Mycket talar för att de har rätt bra koll på hur marknaden ser ut.

8. Svårt att välja: du kan läsa och höra rekommendationer i olika medier varje dag. Köp, sälj eller behåll. Men vad händer då om alla får den informationen samtidigt? Är det då någon mening att köpa eller sälja just den aktien. Ibland fungerar det, ibland inte. Följ inte råd blint, skaffa dig en uppfattning och kunskap om bolaget du ska investera i.

9. Pengar på kontot: var inte rädd för att ligga i likvider på kontot. Med jämna mellanrum sjunker kursen och då kan det vara läge att hoppa på en aktie.

Nu är det då äntligen dags att avslöja svaret en gång för alla vilken som är den bästa aktien och svaret är: Handelsbanken.
Den har stigit med otroliga 1,9 miljoner procent sedan år 1900. Men som alltid så är det ingen garanti för nästa 100 år.

handelsbanken

En aktiegraf över Handelsbankens utveckling sedan början av 90-talet.

Det bästa hade varit om du hade börjat spara för 20 år sedan.
Men det är aldrig för sent, så börja idag.

2 kommentarer

Lämna en kommentar