Elbilar för folket, snart…

car-3321669_1920
Paradigmskifte eller inte, men om vi får tror på alla prognoser så talar väldigt mycket för att elbilen kommer att ha så mycket som hälften av alla bilförsäljning 2040 och detta bland annat genom att priset kommer att vara mycket konkurrenskraftigt mot fossilbilar.

Teslas Model 3 har börjat volymtillverkar på riktigt. Alltså inte inte några ynka hundratals bilar i veckan. I maj tillverkades 6 250 Model 3 och inom kort ska man nå 5 000 bilar i veckan, det slutgiltiga målet är att tillverka 10 000 bilar i veckan. Många har varit skeptiska, men få bolag har nagelfarits på samma sätt som Elon Musk och Tesla. Nu kommer flera andra bilmärken som på riktigt verkar vilja ge sig in i matchen om köparna.
Många bilar vill presentera sina elbilar som ”tesladödare”, och det är främst i premiumklassen som man vill utmana. Jaguar I-Pace, Porsche Taycan, Volvo Cars med varumärket Polestar, Audi e-tron Quattro, Mercedes EQ och så vidare. Men för visst önskar man att det verkligen kom en elfolkbil så som Tesla modell 3 var tänkt och kanske blir, även om allt talar för att priset hamnar över 400.000 kronor för instegsmodellen.
Vad gäller de mer prisvänliga bilarna har vi redan nu på marknaden världens mest sålda elbil Nissan Leaf, Renault Zoe, Hyundai IONIQ electric, Kia Soul EV, Volkswagen e-Golf eller BMW i3.
Vi kan förvänta oss en rad nya elbilsmodeller inom loppet av 2-3 år. För Sveriges del som ligger långt efter Norge som är världens elbilstätaste land kanske det kommer en vändning efter den 1 juli.

Bonus Malus 1 juli
Regeringen har har infört ett system som direkt påverkar nybilsförsäljningen där man växlar över de bilmodeller som släpper ut höga halter av koldioxid, till förmån för elbilar som har nollutsläpp.
Högsta bonusen ligger på 60.000 kronor och det är endast elbilar som kan ta del av den. Bonusen får vara högst 25% av bilens pris och för att förhindra direkt vidareförsäljning betalas inte bonusen ut förrän efter 6 månader. Bonusen faller ju högre koldioxid som bilen släpper ut. Gasbilar genererar en bonus på 10.000 kronor.
Men hur kommer då merkostnaden bli för den som väljer fossila alternativet? Mest Motor Har gjort beräkningar kring olika bilmodeller och några exempel är följande:

Volvo V90 T5 Automat (bensin) 5.548kr/år
Volvo V90 D3 (miljöbil, diesel) 3.900kr/år
Volvo V90 D4 AWD Automat (diesel) 5.047kr/år
Volvo XC60 T5 AWD Automat (bensin) 6.939kr/år
Volvo XC60 D5 AWD Automat (diesel) 6.675kr/år

En bil med utsläpp på 154 g/km blir 12 766 kronor dyrare under treårsperioden som det gäller. Detta innebär i praktiken att man får 60.000 kronor samt en besparing gällande koldioxidbeskattning på mellan 10-15.000 kronor för en normalbil.
Höjningen gäller bilar som släpper ut 95 g koldioxid per kilometer eller mer och för bilar i spannet 95–140 g/km är beloppet 82 kr/g över 95. Bilar med utsläpp över 140 g/km är beloppet 107 kr/g.

Nu är det upp till elbilstillverkarna och inte minst laddinfrastrukturen att det här kommer att fungera. Personligen skulle jag mer än gärna använda en elbil för alla de dagliga resorna som innefattar några mil i snitt. Det är räckviddsångesten som man måste arbeta bort och det tror jag man är på god väg att göra. Så mitt enkla krav är: Ge mig en enkel elbil med hyfsad räckvidd så är jag en köpare, jag lovar!

Sparabloggen.com

 

Lämna en kommentar