The best of Investmentbolag: Part Three

För tredje gången gör vi en djupdykning hur innehaven ser ut hos våra Investmentbolag och vad som har förändrats sedan förra granskningen 12 november 2017. 

Investmentbolag är grundstommen i mångas aktieportföljer och det är med rätta. Det är den yttersta eliten bland investerare och företagsbyggare som genererar pengar till sin verksamhet och aktieägare. De har lite olika inriktningar där Investor, Industrivärden och Lundbergs står för basindustri och banker medan t.ex Bure, Traction och Kinnevik riktar in sig på bolag som verkar inom e-handel, konsulter, tele m.m.



De Investmentbolag som utmärker sig mest är Öresund och Svolder som både köpt och sålt av bland sina innehav. Öresund har bytt ”trygga” TeliaSonera mot det mer framtidsorienterade Bahnhof som har rört om bland bredbandsaktörna. Överlag har Mats Qvibergs Öresund fått ihop en intressant portfölj dock så kvarstår frågetecknet MQ.
Bure är den klart lysande stjärnan under perioden och de har gjort sig av med katastrofen Lauritz men också gått in i förlustbolaget Ovzon som inte övertygat.
Svolder har haft det trögt och med mindre bra innehav som Serneke, Bong, Magnolia och ITAB kan det bli en liten uppförsbacke.
Kinnevik är ett annat bolag som haft det lite motigt under nästan ett års tid och vilken betydelse Cristina Stenbeck har haft för bolaget blir tydligt när hon nu valt att hoppa av.
Ratos har nu sedan början av 2011 haft en dalande aktiekurs och med nuvarande innehav är det inte många som verkar tro på bolaget. VD bytet i slutet av 2017 har ännu inte gett något resultat.
Investor, Lundbergs och Industrivärden står fast vid sin framgångsrika investeringsmodell där innehaven främst är stora tunga svenska bolag med lång historik bakom sig.

Investmentbolag i portföljen?
Jag tycker att det med fördel kan finnas med Investmentbolag i en väl diversifierad aktieportfölj. Själva poängen är att minska risk med fler bolag samtidigt som avkastningen förhoppningsvis överstiger index.
De Investmentbolag som återfinns i några av de portföljer som jag investerar i är: Indutrade, Investor, Latour, Lundbergs, Kinnevik och Bure.
Alla kommer inte att prestera och det är ingen garant vid en sviktande börs men över tid har flera av Investmentbolagen varit en god investering.

Lycka till i Investmentbolagsvärlden!

Disclaimer: Felaktigheter kan förekomma men huvudspåret kvarstår att redovisa innehaven.

Sparabloggen.com

Lämna en kommentar