IPO – en krydda med risk

ipo

Är det någon som varit med på någon IPO någon gång? Jag har varit det många gånger och det är lika spännande varje gång. IPO är förkortningen för Initial Public Offering, helt enkelt när ett bolag ska noteras på börsen.

Under 2015 har det varit väldigt många bolag som har kommit till börsen och det kan vara ett tecken på att börsen är högt värderad och att bolagen får väldigt bra betalt.
Jag har under 2015 varit med på 13 stycken börsintroduktion av diverse bolag. Jag tänkte i siffror gå igenom vart och en av dem för att få en bild av hur resultatet ser ut. I vissa fall har jag sålt alldeles för tidigt medan i andra har det varit lönsamt att sälja under första dagen. Jag har sällan för avsikt att behålla bolaget en längre tid om det inte skulle utmärka sig och jag tror starkt på dess börsutveckling eller som ett bra utdelningscase.
Men nu kör vi lite bolag och siffror för den som tycker om sådant.

 

ipo3

Bravida, Dometic och Scandic behåller jag för tillfället.

Så här i efterhand är det lätt att se vad man skulle ha behållit men det rationella beslutet just då bygger givetvis på ovissheten inför framtiden. Jag hade gärna haft kvar både Tobii och Collector med dess börsuppgång och även Volati och K2A som har en direktavkastning på runt 8 %.

Om man nu vill vara med och teckna när ett bolag skall introduceras på börsen är det inte alls krångligt att göra det. Är man kund hos Avanza går man helt enkelt in på Mina sidor och Erbjudanden. Här listas de aktuella bolagen och man skriver i hur många aktier man är intresserad av. De flesta introduktionerna kräver att man har en Kapitalförsäkring och inte ISK då det finns befintliga aktier som inte är nyemitterade. Nordnet erbjuder detta under Min depå och Nyintroduktioner.
Finns inte bolaget med som man eftersöker kan man alltid kontakta kundtjänst så ordnar de detta.

Risker
Alla nyintroduktioner kommer inte att vara bra, det finns nämligen en orsak till varför många av bolagen hamnar på börsen. Var extra vaksamma och försök gärna att snappa upp om det pratas om bolaget i poddar eller skrivs om dem i tidningar. Det brukar vara ett gott tecken och många lockas till att tjäna snabba pengar. En rubrik som syntes i tidningen Privata Affärer och som är svårt att inte motstå: Säg inte nej till gratispengar. Det var när Attendo skulle göra introduktion på börsen och man räknade med att bara man fick tilldelning skulle aktien gå upp, och det gjorde den med 40%.

Mest intressant för mig är de bolag som hamnar på de större listorna, många av bolagen som introduceras gör det utanför Stockholmsbörsen (First North, Aktietorget). Gå gärna in på respektive bolags hemsida och läs igenom deras årsredovisning eller senaste kvartalsrapport. Står det minus på sista raden går det över till att av bli ett förhoppningsbolag där risken ökar markant.

Tilldelningen brukar sällan vara den man önskar. Ofta får man bara ett minimum av det man önskar och för att så många som möjligt ska få chansen att bli aktieägare i bolagen. Men var försiktig och anmäl dig inte för mer än du har råd, för en dag så kommer du kanske få alla du begär och om intresset har varit svalt kring introduktionen blir det inte roligt. Min rekommendation är att om man ser att aktien dyker direkt vid introduktionen första dagen, fundera på om du ska sälja och ta förlusten.
Någon som är sugen på att vara med på en IPO? Håll utkik efter intressanta bolag som vill börsnotera sig, det kan löna sig!

Ha en skön helg!
Sparabloggen
Per Karlsson

_____________________________________________________

Detta inlägg är en del av boklotterier på  Sparabloggen.com. För att delta i lotteriet av en helt ny bok ska du gilla eller dela vårt inlägg på Facebook, leta upp Sparabloggens sida på facebook och gilla den. Du kan också retweeta oss på Twitter eller följ oss (@sparabloggen, @lysandeframtid).  Alla ni som gör något av detta deltar i lotteriet av två böcker!)

utlottning3

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s