När guldet blir till sand

africa-1170030_1920

Börsen är full av bolag som vi skulle kunna klassificera som förhoppningsbolag. Alltså bolag som inte gör vinst men som förhoppningsvis kommer att göra vinst i framtiden. 

Att bolagen inte gör vinst avspeglas inte alltid i börskursen då en del av företagen sitter på en tjänst eller produkt som många tror kommer att sälja i framtiden och där investerare tror starkt på bolaget.

Att investera i dessa bolag är i många fall ett lotteri där sannolikheten är liten att produkten eller tjänsten kommer att ge ett positivt kassaflöde. Alla bolag startar någonstans men frågan är om de skall hämta hem pengar från aktieägarna. Ett exempel är bolaget Oniva Online Group som har gjort många nyemissioner genom åren men bolaget tycks fortfarande ha problem med att uppnå positiva siffror. Aktieutvecklingen är en historia för sig och kan ses i denna graf:

Skärmavbild 2016-02-28 kl. 09.04.01

Läs mer om Oniva i detta utmärkta inlägg från Aktieingenjören

Det är viktigt att vara försiktig med sådana investeringar men att ha en liten del i sin portfölj kan vara både spännande och roligt, men då pratar vi om en väldigt liten del.

Låt oss ta ett exempel, NeuroVive Pharmaceutical
Bolaget Neurovive arbetar som de själva beskriver: ”läkemedelskandidater för skydd mot akuta njurskador, nervcellsskydd vid traumatisk hjärnskada och för hjärncellsskydd vid stroke. Härutöver arbetar NeuroVive med ett antal andra projekt för cellskydd och energireglering vid mitokondriella sjukdomar.”

I juni 2012 stod aktien i 8 kronor och den dagsaktuella kursen är densamma. Däremellan har den toppat på 80 kronor i augusti 2014. Det som förändrade allt var att de hade ett läkemedel som gick in i fas 3 och misslyckades, vilket innebar att den aldrig kommersialiserades. Ett stort bakslag för bolaget och aktieägarna men en helt naturlig reaktion när man är långt ifrån att tjäna pengar. Med ett fall på runt 90% har många aktieägare förlorat stora pengar men en som inte var sen att sälja var Neurovives forskningschef Eskil Elmér, han minskade sitt innehav med 85 000 aktier den 26 maj 2015. Insiderförsäljning i sådana bolag är alltid av negativ karaktär och visar vart bolaget är på väg.

Det finns en hel del bolag som håller på med forskning och läkemedel. Just de olika delarna med forskning och kliniska tester innan produkten når marknaden är väldigt kritiskt. Ibland skriver man om ett läkemedel som t.ex går in i fas 2 och som då får aktiekursen att rusa. Men sanningen är att därifrån är det långt till en färdig produkt.

Skärmavbild 2016-03-01 kl. 20.44.25

Så här ser NeuroVives forskningsportfölj ut i dagsläget.

Visst vore det fantastiskt om många av bolagen skulle lyckas med den forskning de håller på med. Tänk vilka läkemedel som skulle nå marknaden och vilka sjukdomar som skulle kunna botas. Men tyvärr så ser verkligheten inte ut så.

Funderar Ni på investera i ett spännande bolag som Ni tror på? Var försiktiga men vad som skrivs för många vill gärna haussa ett bolag för att själva dra nytta av det.

Investera lugnt!

Sparabloggen

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s