P&G ett vallgravsföretag?

battlements-1239293_1920.jpg

Läste i en notis att Procter & Gamble höjde sin utdelning för 62 året i rad. Ett stabilt bolag som för den långsiktiga investerare är en dröm. Men vad är det som gör dess stabilitet och vad döljer sig för varumärken som har lyft företaget till vad det är idag?

Begreppet vallgravsföretag förekommer i olika sammanhang och det man främst tänker på är de stora kända amerikanska bolagen som har funnits under lång tid med stabila utdelningar. Det kan vara olika patent eller extremt starka varumärken som hindrar andra bolag att ta sig in på den befintliga marknaden, vilket Coca-Cola kan vara ett bra exempel på. Det kan också vara en särställning vad gäller teknik och mjukvara där konkurrenter får svårt att ta marknadsandelar och här tordes Microsoft passa bra in.
Procter & Gamble har haft 62 år av obrutna utdelningshöjningar och hamnar i gott sällskap med andra amerikanska utdelningsaristokrater. Inte nog med det, benämningen utdelningskung tillskrivs de bolag som höjt sin utdelning i minst 50 år.
Procter & Gamble har sedan 1890 lämnat utdelning, har 95 000 anställda med 65 miljarder dollar i årlig försäljning (2017). Termen vallgravsbolag är applicerbart på Procter & Gamble där man har ett antal varumärken som är världsledande och har så varit under många år.
Produktportföljen består bland annat av: Gillette, Head & Shoulders, Herbal Essences, Pantene, Ariel, Tide, Braun, Always, Pampers, Oral-B, Crest, Vicks, Swiffer, Tampax, Oley och Old Spice.
De produkter och varumärken som säljs återfinns nästan i alla hushåll och är lätta att hitta på hyllorna i affären som du handlar i.
En kul detalj är att Procter & Gamble gav upphov till underhållningsformen ”soapopera” när de gick in och sponsrade radioserier med reklam för tvål. Detta fortsatte när TV gjorde sitt inträde under 50-talet i USA.

Skärmavbild 2018-06-27 kl. 19.20.22.png

Om man ser över en period av tio år har kursen lyft bara 18% och om man jämför med Dow Jones är skillnaden mycket stor. Stabila varumärken till trots så har nettoförsäljningen sjunkit de senaste tre åren från 74.4 miljarder dollar till 65 miljarder dollar. Trots detta har nettovinsten ökat och likaså intjäning per aktie.
För närvarande ligger direktavkastningen på knappt 3,7% vilket är bra jämfört med andra konsumentbaserade amerikanska företag: Clorox 3,06%, Colgate-Palmolive 2,23%, McDonald’s 2,5%, och PepsiCo 2,95%.

Men tyvärr så väcker inte Procter & Gamble något intresse för egen del, men för den som vill ha stabil utdelning år efter år passar bolaget bra in i en utdelningsportfölj.

Sparabloggen.com

Lämna en kommentar