Kinnevik låter MTG gå sin egen väg.

Kinnevik MTG(Grafik: kinnevik.com/se,  mtg.com/sv och Thobias)

Det händer saker på den svenska mediamarknaden. Allt fler lämnar linjär-media och nyttjar i större grad streamingtjänster. Att lyssna på poddar istället för radio, att titta på Viaplay, Netflix, HBO, youtube, D-play, Tv4Play, SVTplay istället för att följa tablå-tv:n. I spår av dessa ändrade vanorna så jobbar media-bolagen på att positionera sig för framtiden. Telia köpte nyligen Bonnier Broadcasting (TV4 och C-More) och Tele2 köpte för ett tag sedan ComHem. Dessa affärer kan få ringar på vattnet och leda till fler affärer och ändringar på svenska marknaden för tv och radio.

En ganska stor följdeffekt uppstod efter Tele2:s köp av ComHem. Affären förde med sig frågetecken från konkurrensmyndigheten, då Kinnevik är storägare i både Tele2, Comhem och MTG. Kinneviks grepp om svensk mediamarknad hade blivit anmärkningsvärt stort. För att räta ut alla eventuella frågetecken och säkerställa fusionen mellan Tele2 och Comhem beslutade sig Kinnevik för att dela ut sitt ägande i MTG till aktieägarna.

Jag tänkte reda ut hur processen gick till för oss privatsparande aktieägare som har Kinneviks aktier på vår depå. Det hela går till så här:

14 juni 2018Kinneviks styrelse föreslår att innehavet i MTG ska delas ut till aktieägarna.

16 juli 2018På extrastämman röstar Kinneviks aktieägare för att utdelningen ska bli av enligt plan.
Planen ser ut så här:

  1. 8 augusti – Sista dagen Kinneviks-aktien ”innehåller” MTG. Förhållandet mellan Kinnevik/MTG ser ut ungefär så att varje Kinneviks-aktie består av cirka 0,05 MTG-aktie. Det krävs alltså 21 Kinneviks-aktier för att få 1 MTG-aktie.
  2. 9 augusti – MTG plockas ut ur aktien.
  3. 14 augusti – MTG aktierna läggs in på ägarnas depåer.

8 augusti 2018 – Sista dagen som Kinneviks-aktien handlas med rätt till utdelning av MTG (sista dagen Kinneviks aktie ”innehåller” även MTG. )

9 augusti 2018 – Kinneviks aktien faller från 310 kr/aktie till 295 kr/aktie, alltså 15 kr. Detta motsvarar ganska exakt värdet av de MTG-aktierna som plockas ut ur Kinnevik. Från början talades det om att MTG-aktierna skulle motsvara 18 kr i varje Kinneviks-aktie, men eftersom MTG levererade en ganska dålig rapport Q2 så sjönk värdet från ca 380 kr/aktie till 310 kr/aktie. Detta gjorde att de 18 kr blev till 15 kr.

13 augusti 2018 – Värdepapper börjar ändras i depån. Jag vet inte exakt hur det går till… Det finns flera olika typer av värdepapper inblandade. Jag kan tänka mig att det är ungefär så här:

  • Kinnevik delar ut MTG B DR. Dessa omvandlas till MTG B aktier i förhållandet 21:1. Resten försvinner, plockas tillbaka.
  • Samtidigt delas det ut MTG B DR1. Dessa ska ta hand om ”slatten”. Alltså alla de aktier som inte går jämnt upp i 21. Dessa omvandlas sedan till MTG B SR 1. (Vilket känns som en omväg… Kanske har jag fattat fel?)
  • Kvar på depån har du MTG SR 1, som kommer att tvångsinlösas i kronor och ören när Kinnevik har sålt av sina ”udda-aktier”.

31 augusti 2018 – Tvångsinlösen av MTG B SR 1 sker så att värdet på de aktier som inte gick jämnt upp i 21 delas ut till ägarna i form av reda pengar.

”Som aktieägare får man vara lite mer aktiv med sin portfölj. Hade du ägt en fond med Kinnevik i innehavet så tar fondförvaltaren hand om alla praktiska göranden.”

Man behöver ju inte ha koll på alla transaktionerna, men det kan ju vara bra att förstå ungefär vad som hänt i portföljen efter sådana här affärer. Jag har en portfölj som innehöll 30 aktier i Kinnevik tidigare. Den portföljen såg jag ju först värdet på aktierna sjunka med 5% på en dag. Anmärkningsvärt mycket för att vara ett investmentbolag som Kinnevik. Dock inget konstigt om man vet att det är en utdelning på gång. I det exemplet ser det numera ut så här:

  • 30 aktier i Kinnevik finns kvar, men värda något mindre.
  • 1 aktie i Modern Times Group B. (1 aktie för var 21 Kinnevik.)
  • 30 värdepapper av typen MTG B SR 1, som kommer att tvångsinlösas på något sätt så att de övriga 9 Kinneviks-aktierna får del av ”sitt” värde i MTG. Typ 15 kr/aktie. Exakt hur detta går till återstår att se, men det motsvarar ca 135 kr i min portfölj som finns tillgängliga slutet augusti, början september.

All praktisk information om affären och transaktionerna finns att läsa i denna broschyr som Kinnevik lagt ut på sin hemsida. Även bakgrund till affären och eventuella skatteeffekter om du äger aktierna i en vanlig aktiedepå finns att läsa där.

Det du nu måste fundera på som aktieägare är nu om du vill behålla Modern Times Group och hur du ska göra med den lilla slatt med pengar som delas ut. Som aktieägare får man vara lite mer aktiv med sin portfölj. Hade du ägt en fond med Kinnevik i innehavet så tar fondförvaltaren hand om alla praktiska göranden. Vill man inte vara aktiv bör man äga fonder istället. Å andra sidan krävs det inte så jättemycket. Det kan räcka att titta till sin portfölj någon gång om året.

Kinnevik jobbar vidare med sin portfölj. Investerar i andra bolag och fortsätter att bygga värde för aktieägarna på sikt. Dessutom fortsätter de att utveckla svenskt näringsliv. Väl värt en plats i portföljen? Numer ser Kinneviks innehav ut sår här:

Kinnevik Innehav

Gå gärna in och läs om Kinneviks olika bolag. Känns som en ganska stark investering i bolag utspridda över norra Europa, med inriktning på digitalisering och e-handel.

MTG
Vad som är smart att göra med sina MTG aktier beror givetvis på vad som händer med bolaget i framtiden, och det är ju ingen som vet. MTG sysslar främst med två verksamheter; producera media (VIAplay, VIAsat mm) och e-sport. Därför är bolaget mitt uppe i en process att delas upp i två olika bolag. Framtida Nordic Entertainment Group kommer att syssla med media och MTGx kommer att ta över e-sport, onlinespel mm.

Så dina aktier i MTG kommer att delas upp ytterligare, men antagligen inte 2018. Dock har uppdelningen redan börjat i praktiken, vilket kostar pengar och var en faktor som gjorde rapporten i Q2 sämre.

Antingen gör du som Swedbank Robur fonder och köper fler aktier.
Eller så är du mer positivt avvaktande och behåller dina aktier, tankar på några få till.
Eller så letar du upp andra investeringsmöjligheter med ditt kapital och säljer aktierna.

Själv har jag inte bestämt mig än!

Lämna en kommentar