Att spara enkelt – det är nyckeln till framgång!

PiggybankInvestera enkelt! Men inte i spargrisen. Pengar ska förränta sig!

Konsumentverket har genomfört en undersökning där de tittat närmare på om personer som följer råd från bankens ”rådgivare” får en bättre avkastning än de som gör sina egna val. Föga förvånande visade det sig att personer som inte tar råd från fondinstitut eller banker får en bättre avkastning. Rådgivarna är nämligen inte rådgivare… de är säljare!

SVT fördjupar sig i ämnet.

Per H Börjesson (VD för Investment AB Spiltan) har skrivit om ämnet flera gånger tidigare. Rådgivarna arbetar inte med att hjälpa dig att få dina pengar att växa. De jobbat med att skaffa intäkter åt sin arbetsgivare, genom att placera dina pengar på det sätt som betalar banken/institutet bäst.

Rådgivarna är dock inga skurkar, men de ger dig inte de bästa råden. Ett exempel är min bror. Han gick till sin bank för att placera pengar och kom ut med aktieindexobligationer. En produkt som är ”riskfri”, där man får tillbaka alla pengar även om det värsta händer. Dessutom kan det ge avkastning och det är aldrig fel!

Tyvärr tar banken 10% i avgift direkt (vanligtvis) och placerar bara 10% av kapitalet i något aktieindex och resten i ränteobligationer. Detta är ju ganska tekniskt, men det betyder i alla fall att banken börjar med att låta kunden betala för hela eventuella risken och sedan ger de kunden en relativ lågriskprodukt med förhållandevis låg avkastning. Dessutom tar de bra betalt. Så arbetar inte en rådgivare,  det gör en säljare. Detta gillar inte Per H Börjesson och inte jag heller.

Vad ska du då göra för att skapa dina egna förutsättningar? Följ några enkla råd:

  • Lägg undan 10% av din inkomst till dina besparingar.
  • Börja bygg ett buffertsparande på ett ”högränte”-konto.
  • Fundera på din riskprofil: hur stor risk du vill ta:
    • Lågrisk: Placera 10% i aktiefonder och 90% i räntefonder.
    • Medelrisk: Placera 50% i aktiefonder och 50% i räntefonder.
    • Högrisk: Placera 100% i aktiefonder.
  • Försök hålla nere avgifter genom att använda en nätmäklare (Avanza eller Nordnet).

Man kan även investera mer avancerat. Man kan köpa enskilda aktier i olika bolag, bygga en aktieportfölj. Men man behöver inte,  man kan spara enkelt och det är nyckeln till framgång. Sedan är det risk som ger avkastning, men man kan hålla nere den genom att vara långsiktig. Här kommer Sparabloggen.com hjälpa dig på vägen!

Lycka  till med dina besparingar!

Räntefonder:
AMF Räntefond kort (väldigt låg risk, avkastningen lägre)
AMF Räntefond lång (högre risk, låg avgift!)

Aktiefonder Sverige:
Avanza Zero (fonden utan avgift på Avanza)
Nordnet Superfonden Sverige (fonden utan avgift på Nordnet)
Spiltan aktiefond Investmentbolag (mycket bra avkastning, låg avgift)
SPP Aktiefond Sverige (låg avgift)

Aktiefonder Globalt:
SPP Aktiefond Global
Skandia Global Exponering
AMF Aktiefond Global

Annons

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s