NIBE:s nyemission.

nibe-pumpar

Har du aktier i det småländska energibolaget NIBE? Grattis! Du har fått vara med om en god tillväxt under en lång tid! NIBE är ett bolag som har som målbild att växa 20% om året. Ett högt satt mål, som de faktiskt har nått under åren! Nu är det alltså dags för nyemission i bolag. Varför då? Vad ska du nu göra?

För att nå tillväxtmålet har NIBE lagt upp en strategi att försöka växa 20% årligen med hälften organisk tillväxt och hälften genom förvärv. Alltså ska de försöka ta marknadsandelar så att de ökar sin omsättning med 10% och sedan köpa bolag i samma bransch så att de växer ytterligare 10%. Ett bolag som de köpte för att ytterligare ta sig in i den stora amerikanska marknaden var bolaget CCG. Tidigare har NIBE använt sin egen kassa för att göra förvärv, men detta stora amerikanska bolag har de planerat köpa med kapital från aktieägarna. Kapital som de nu tar in via en nyemission med företrädesrätt för tidigare aktieägare.

Där har vi alltså lite av bakgrunden. Men frågan är nu hur detta går till, och hur du som aktieägare behöver agera. Själva förfarandet går till så här:

 1. Varje aktie i NIBE som du äger kommer att ge dig en teckningsrätt för nya aktier i NIBE.
 2. Var sjunde teckningsrätt ger dig möjlighet att köpa en nyupprättad NIBE-aktie för 48 kr/st. Det kommer alltså att skapas nya aktier i bolaget, men samtidigt så växer bolaget med det intagna kapitalet/det nyförvärvade bolaget CCG.

  Du måste nu välja att antingen;

 3. svara Ja på erbjudandet att växla över dina teckningsrätter till aktier. I så fall kommer du att få en sjundedel så många NIBE-aktier till, som du måste betala 48 kr för.
 4. eller så svarar du Nej. Du nöjer dig med det antalet aktier som du redan har. I så fall så säljer du sedan dina teckningsrätter för ca 3 – 4 kr på börsen, så att någon annan kan välja att vara med i nyemissionen och betala in kapital till NIBE. Handeln med teckningsrätter börjar idag, 10 oktober.
 5. Om du vill vara med i nyemissionen måste du ha likvider på ditt aktiekontot vid dagen för inväxling av teckningsrätter. Datum för detta är 25 oktober.

Sedan finns den en del saker att fundera på:

 • Hur mycket bör en teckningsrätt vara värd om du vill köpa eller sälja dem. Jag vet inte exakt hur man bör beräkna det, men i handeln idag måndag 10/10 har marknadspriset varierat mellan 3,16 och 3,37 kr/st enligt vad jag har sett.
  (Priset borde vara 1/7 av det mervärde som de nya aktierna ger dig ungefär. Kan man beräkna det som ( (Nuvarande aktiekurs-nya aktiers kurs)/7 =  (70-48)/7 = 3,14 kr/st)?)
 • Kommer CCG ge NIBE en fördel i framtiden? I så fall vill man väl vara med på tåget? Annars kanske man ska avvakta. Är du redan aktieägare så tror du väl redan på NIBE som bolag. Då borde du kanske satsa mer…
 • Har du jämnt antal aktier? Om ditt antal aktier inte är jämnt delbart med sju kommer du att få en slatt med teckningsrätter över. har du t.ex. 300 aktier innan så får du 300 teckningsrätter. Det ger dig möjlighet att teckna dig för 42 ny aktier, men du får 6 teckningsrätter över. Dessa måste du antingen sälja, eller köpa en teckningsrätt till så att du kan teckna dig för en aktie till!

 

Ibland får man ta sitt aktieägaransvar. I detta fall måste du möjliggöra för NIBE att ta in sina 3 miljarder kronor. Antingen får du själv lägga in en del, eller så får du sälja dina teckningsrätter och se till att någon annan kan skicka in din del! Du kan ju faktiskt även göra något mitt emellan och sälja lite teckningsrätter och använda resten!

Alla villkor och datum nyemissionen kan du läsa här.

Vi på $parabloggen köper lite extra teckningsrätter så att vi får ett jämnt antal, och sedan tecknar vi oss fullt!

 

Annons

6 kommentarer

 1. Jag räknar snabbt och högst överskådligt fram att om Nibe tappat ca 5 kr på en vecka i samband med detta så beror tappet antingen på att de tappat generellt eller att folk överprisar det tapp som görs pga emissionen. Har jag tänkt helt fel då?

  Jag har aldrig ägt Nibe men kan tänka mig att köpa dem bara pga aktiekurvan. Jag tror att företaget är välskött och att kurvan kommer få folk att köpa för att de ser billiga ut. Snart har man glömt emissionen.

 2. Vad är vitsen med att teckna nya aktier för 48:-. 7 TR ger mig rätten att köpa 1 st ny. Priset blir ju det samma om jag säljer TR för ca 21:-. 48+21=69. Det enda är väl att jag sparar courtage.

  1. Det stämmer egentligen bra. Det bör inte finnas något arbitrage (gratispengar). Egentligen handlar det om två saker; en grundläggande tro att NIBE går bra, och att man tar sitt ansvar och hjälper NIBE få in sina pengar.

   Tror man på NIBE så vill man ha kvar sin andel av bolaget. Enda sättet att få behålla sin andel är att gå med. Annars kommer din andel att späs ut med nya aktier.

   Har du teckningsrätter bör du hjälpa NIBE att få in hela det kapital de behöver. Antingen genom att gå med och lägga in dina pengar, eller genom att sälja dina teckningsrätter till någon som vill göra det!

   Men nej… tyvärr inga gratispengar.

 3. Jag som inte äger NIBE i dagsläget försöker förstå erbjudandet ”Teckning utan företräde”: för 1 BTA, som i princip motsvarar en aktie, är priset 48kr. I erbjudandet står även texten ”OBS: Tilldelningen kan utebli helt eller reduceras.”. Är det ett ‘kan’ för mycket i den meningen eller kan det vara något annat jag missförstått?

  1. Hej Mats!

   Jag tror att detta erbjudande, som vänder sig till icke aktieägare, är ett försök från NIBE att se till att de med all säkerhet får in det kapital som de behöver.

   Om en som redan är aktieägare inte är aktiv så kan en del teckningsrätter falla bort. Denna aktieägare tecknar sig inte för nya aktier, och inte säljer inte heller teckningsrätterna. Då förfaller de och NIBE för inte in det kapital de behöver (denna inaktiva aktieägare missar också en del avkastning)

   I de fall där detta händer skulle du i så falla kunna få tilldelning. Då skriver du upp dig i nyemissionen och om det blir nya aktier över så får du möjlighet att köpa dem.

   Det går till så att du skriver upp dig för så många nya aktier som du kan tänka dig att köpa. Sedan fördelar NIBE alla nya aktier som blir över på alla intressenter. Då KAN du få en tilldelning. Det är ju inte säkert. Men om du för tilldelning (hela, eller en del av det du skrev upp dig för) så kommer ditt kapital i plockas in och du tilldelas nya aktier.

   Du har alltså inte företräde, för det har tidigare aktieägare. Du kan få tilldelning, eller lite tilldelning, eller ingen tilldelning alls. Allt beroende på tillgång.

   Ungefär så fattar jag erbjudandet utifrån din text. Har inte läst originaltexten!

   Mvh,
   Thobias
   sparabloggen.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s