Uppdatering i utdelningsportföljen!

Byta ägg utdelningsportföljen.jpg
(Grafik pixabay.com  och Thobias)

Det börjar bli dags att fundera på hur man ska placera sig inför nästa års utdelning! En lite vedertagen strategi för en del investerare är att öka investeringarna på hösten, plocka ut utdelningar på våren och minska börsexponeringen över sommaren. Sell in may and go away, don´t come back till St Leger day!” (16 september). Detta hade varit bra denna sommaren, och ska man följa detta är det dags att öka på investeringarna igen!

I ett par tidigare inlägg har vi plockat fram en utdelningsportfölj med hjälp av bloggosfären där ute, som vi sedan följt upp. Som synes har portföljen levererat bra avkastning under den 11 åriga period som vi tittat på. Portföljen lyckades avkasta 13,7%, jämfört med börsens 13,2% under 2016. Så trots att avkastningen varit bra, så har den inte varit spektakulär. Alltså passar vi på att justera något när det nu ändå är dags att öka på investeringarna igen!

Portföljens innehav var: (som sagt)

Hennes & Mauritz
Castellum
TeliaSonera
Beijer Alma
Skanska
Bilia
Handelsbanken
Ratos
SJR in Scandinavia
Nibe

Men som ni också läst så har Ratos och Telia varit riktiga sänken! Lägger man till detta HM:s ganska tråkiga utveckling senaste tiden så ser vi utrymme för förbättringar. Hade vi följt upp och plockat bort dem tidigare så hade avkastningen sett mycket bättre ut. Men nu är det dags att göra slag i saken! Ut med tre bolag och in med tre nya! (Ett spännande sätt att jobba med aktier, som jag själv försöker uppnå. Långsiktiga innehav som man bara gör små ändringar i.)

Men vad ska vi nu hitta för nya bolag? Det finns en hel del inspiration där ute!

Avanzas förslag finner vi här.
SVD Börspluspodden har ett program här.
Privata Affärer ger sina förslag här.
Börsveckans utdelningsportfölj kan man läsa om här.
Marcus Hernhag ger tips på GP.

Och detta var bara några olika inspirationskällor av alla. Om vi nu sammanställer det här så hittar vi följande bolag:

NP3
Axfood
Bilia
Nilörngruppen
Inwido
Nordea
Peab
Nobina
Poolia
Resurs Bank
SwedBank
Betsson
Inwido
Telenor
Dustin
Fortum
MTG
Ericsson
Skanska
Hemfosa
Nordic Waterproofing

Dumt eller smart så plockade jag bort bolag som inte var skandinaviska från listan ovan. Frågan är vad man ska välja här… På sparabloggen.com har vi tidigare skrivit om både Fortum och Skanska.

Det finns mycket intressant i listan. Den stora byggvågen i Sverige och USA kommer att gynna Skanska på sikt tror vi. Det finns dock redan med i vår portfölj!

Betsson har tagit mycket stryk på grund av kommande reglering av spelmarknaden i Sverige, men det finns stark tillväxt i både omsättning och vinst. Aktien har blivit billig.

Den allt starkare e-handeln borde gynna Axfood som har köpt in sig i mat.se och startat nätapotek. Axfood har haft en fin tillväxt på sin omsättning, även om vinsten har fallit tillbaka lite senaste tiden. Det har gjort aktien billigare senaste tiden, även om den fortfarande är ganska högt värderad.

Om vi ser en framtid med högre räntor (vilket vi väl gör nästa år och framåt) så kommer banksektorn att öka sina vinster på utlån igen. Minusräntan har slagit mot bankerna (som visserligen lagt en del på kunderna och fortfarande gör bra vinst). Vi kan alltså tro på en vinstökning hos bankerna i framtiden. Detta gör att jag plockar in Swedbank från listan ovan. Det gör visserligen att vi får två banker i portföljen, men det får vi ta i år!

De bolag som jag plockar in i portföljen är alltså Axfood, Betsson och Swedbank. Det känns som att dessa bolag har en affärsidé och marknad som kommer att fortsätta att finnas kvar även nästa år! Sparabloggens utdelningsportfölj för 2017 – 2018 ser alltså ut enligt följande:

Swedbank, direktavkastning 6,2%.
Castellum, direktavkastning 4,0%.
Betsson, direktavkastning 6,4%.
Beijer Alma, direktavkastning 3,9%.
Skanska, direktavkastning 4,7%.
Bilia, direktavkastning 5,1%.
Handelsbanken, direktavkastning 4,3%.
Axfood, direktavkastning 4,2%.
SJR in Scandinavia, direktavkastning 6,5%.
Nibe, direktavkastning 1,2%.

 

Denna portfölj skulle ge oss ca 4,65 % i direktavkastning, om vi viktade alla innehaven lika!

 

Vi återkommer i vår med en uppföljning över hur utveckling varit för portföljen! Hur fyller du på din portfölj i höst?

En kommentar

Lämna en kommentar