Den färdiga portföljen

portfolio-tree-sky
CC Bild1, pixabay.com

Warren Buffet sa ungefär att vill man sitta i skuggan i framtiden måste man plantera ett träd idag. Även om tidsaspekten är lite olika beroende på mål och vad det är man faktiskt planterar, så tror jag att tanken stämmer ganska väl. Jag har skrivit om min process att komponera min privata investeringsportfölj, och kvar återstår vara att titta på resultatet!

Processen

När jag plockade fram denna portfölj så började jag med att lägga upp en grundläggande fördelning mellan tillgångsslag. Tanken är att ligga 100% i aktier ett bra tag framöver med den grundläggande fördelningen 90% Stockholmsbörsen, 10% övriga världen.

De bolag jag är intresserad av är de som ligger noterade på OMX, inte Aktietorget/First North eller liknande. Jag hoppas därmed att bolagsrisken ska blir lite mindre. Läs gärna mer om alternativa aktielistor här . Sedan vill jag bara investera i bolag som faktiskt gör vinst, och har gjort det ett tag. Dessutom ser jag gärna att bolaget är verksamt i en bransch som jag tror på och har en tillväxt i både omsättning och vinst. För att gå igenom hela denna screening-process kan du läsa tidigare inlägg:

Screening 1: Fördelning och ta fram lämpliga kandidater.
Screening 2: Skärskåda LargeCap-bolag och plocka fram investeringsobjekt.
Screening 3: Ta fram MidCap-bolag.
Screening 4: Avgör vilka SmallCap-bolag som ska köpas.
Screening 5: Titta på lämpliga fonder.

Resultatet

Portföljen blev till slut färdig. Det var som sagt lite svårt att begränsa antalet bolag ibland, så det ursprungliga antalet som var 12 bolag landade till slut på 14 bolag. Antalet fonder var från början tänkt att vara ungefär fyra, men är för tillfället 6 stycken.

thobias-portfolj
En förhoppningsvis diversifierad portfölj med bolag som fortsätter att växa i stark takt!

Investeringstakt

När portföljen nu är färdig så kommer investeringen i den att gå gradvis. Jag tänker mig att investera månadsvis i de olika bolagen och fonderna. Tanken är att det ska ta ungefär ett år innan hela kapitalet satts i arbete. Detta gör givetvis att det blir en hel del inköp att göra. 20 olika order varje månad. För en nörd som mig är det inget större problem. Vill man inte jobba lika mycket under investeringsfasen så skulle jag trots allt låta investeringarna ta lite tid. Man kanske gör en insats i kvartalet under ett år, för att minska antalet tillfällen. Man minskar risken för feltajming om man sprider ut inköpen under en längre tid.

Även Avanza:s blogg
och Nordnetbloggen
och Investeringstipst.seInvesteringstipst.se
pratar om fördelarna med att månadsspara.

Portföljen i framtiden

En aktieportfölj är inte en färdig produkt. I alla fall inte för mig. Istället försöker jag se på den som ett fruktträd. Den växer och ger förhoppningsvis frukt varje år, några grenar växer bättre andra växer sämre. Vissa grenar får man beskära till fördel för andra. Därför är det en bra idé att hålla ett öga på bolagens rapporter och kanske göra justeringar då och då.

Redan nu har kanske uppmärksamma läsare lagt märke till att ett bolag i MidCap-segmentet plockats bort. ITAB Shop Concepts levererade inte som jag hade hoppats, och jag hoppade av det tåget ganska fort. Antalet MidCap-bolag är nu alltså 4, som jag egentligen siktade på.

Två andra bolag som hänger lite löst är Hexpol och NetEnt i LargeCap. Både två lämnade rapporter som bekymrade marknaden, och båda två backade ganska kraftigt på Q2-rapporterna nu i år.

Hexpols omsättning har sjunkit och likaså vinsten. De märker av en ökad konkurrens på marknaden. En ökad konkurrens från lågprisländer låter inte bra på sikt, så jag har lagt bolaget under sträng bevakning och letar efter en eventuell utgång.

NetEnt lämnade en rapport där vinsten var lägre än väntat. Dock låg tillväxten på omsättning fortfarande väldigt högt, och den lägre vinsten berodde mycket på investeringar och kanske en del valutaeffekten med ett sjunkande GBP. Den höga värderingen gör att jag håller ett öga på bolaget.

Om dessa två bolag lämnar portföljen så kommer även LargeCap-bolagen att blir 4 stycken, och målet om 12 bolag är nått. Men jag säljer bara om jag inte längre tror på investeringen. I framtiden kommer jag alltså att med jämna mellanrum se över innehaven och eventuellt byta ut dem, om jag tror på mer tillväxt någon annanstans! Detta gäller i även i hög grad i de fonder som jag plockat fram.

Fruktträd portfölj.jpeg
pexels.com

Hur ser ni på er egen portfölj? Hur många bolag investerar ni i? Hur väljer ni ut bolag? Byter ni ut bolag? Investerar ni regelbundet? Dela gärna med er av egna tips!

Annons

6 kommentarer

  1. Hej! Intressant läsning.
    Jag har själv en portfölj bestående av 12 st olika aktier och investerar i dessa varje månad.
    Den har följande utseende :

    KINNEVIK
    INDUSTRIVÄRDEN
    RATOS
    LUNDBERGS
    CREADES

    ICA
    INTRUM J

    SAS
    BERGS T
    NETFLIX
    SWEDBANK
    D.CARNEGIE O CO ( fastighetsbolaget )

    En bra spridning tycker jag själv. Två aktier har gått som tåget i år LUNDB och DCAR…..:)

    Portföljen kommer jag låta ligga orörd under en lång tid. Vissa aktier är en rena rama chansningar
    , men man måste ha såna oxå. Lycka till !

    1. Jag var osäker på Oscar ett tag, gick ner en del i början. Återhämtade sig dock, och den underliggande marknader (bostäder i Stockholm) borde ju verkligen stå sig ett tag till!

  2. Jag tycker det är spännande med den globalaspridningen i dina fonder. Men själv funderar jag på den höga förvaltningsavgiften i några utav fonderna. Jag månadssparar i ett antal fonder men känner mig lite feg när avgiften är hög och jag är rädd att avgiften ”äter upp” avkastningen. Hur ser du på det senariot? Tack för en fantastisk blogg och det skall bli roligt att följa portföljens utveckling! MVH Johan

    1. Hej Johan!

      Jag tänker vara mer ombytlig med mina fonder. Om de inte levererar åker de ut! Därför spelar förvaltningsavgiften inte lika stor roll. Men är man långsiktig är detta inte positivt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s